Twee demissionaire wethouders in zomertijd - Interview met Ed Bausch in Rodi Media 25 augustus 2022

Interview met de twee laatste wethouders (demissionair) uit de vorige bestuursperiode: Erik Bekkering (KIESlokaal) en Arend Jan van den Beld (VVD). Zij bewaken in goede samenwerking met burgemeester Lars Voskuil het fort, tot het nieuwe college zal aantreden. “Het is vooral, en eigenlijk altijd, het kijken naar het grotere belang”, zegt Van den Beld. “We zijn allebei niet zo politiek, maar meer waarden-gedreven. En dat past wel in deze recestijd. We zijn blij met de recente uitspraken van de Raad van State. Het plan Delversduin in Egmond aan den Hoef kan nu worden uitgevoerd en helemaal zoals we het graag willen, passend in de omgeving. Hetzelfde geldt voor het Watertorengebied in Egmond aan Zee.” Verder speelt het Slotkwartier, de wethouders voeren er nieuwe gesprekken met de zeven betrokken organisaties. Of het depot voor Museum Kranenburgh: “We moeten goed afwegen wat voor alle vrijwilligers een goed bereikbare plek is. Is dat in de Boekelermeer van Alkmaar?” De wethouders denken ook over het sociaal domein: “Welke rol kun je als gemeente nog spelen, we zijn maar 1 stem te midden van 17 gemeentes in een gemeenschappelijke regeling.” En tot slot over macht: “Als je die moet gebruiken, ben je eigenlijk bezig uit onmacht. Liever zin we in gesprek, lerend van elkaar en tonen we, waar nodig nodig vergevingsgezindheid tonen of zien die graag tegemoet.” Het tekent deze demissionaire wethouders deze zomer.

BERGEN - Net als de burgemeester waren de resterende en sinds maart demissionaire wethouders Arend Jan van den Beld en Erik Bekkering blij met de regen. “We hebben nu om de week piketdienst, beschikbaarheid dag en nacht. Er zijn natuurlijk altijd zaken die acuut spelen, maar iets als duinbrand wil je niet. Gelukkig lijkt iedereen voorzichtig in kwetsbaar gebied. Daar zijn we dankbaar voor. En blauwalg lijkt deze zomer ook aan ons voorbij te gaan, zelfs de lagune in Camperduin heeft het niet. Wel is de sloot in het Oude Hof in Bergen door de lage waterstand van slechte kwaliteit, dus die vraagt aandacht, samen met de gebiedsbeheerder.

“Actualiteit en prioriteit”, kort gezegd is dat wat demissionaire wethouders in reces tijd doen, nu de gemeenteraad op zomerreces is. Van het College met vier wethouders uit de vorige Raadsperiode zijn alleen Erik Bekkering en Arend Jan van den Beld nog over en volop aan de slag, ook al ligt nieuw beleid zo goed als stil, in afwachting van een nieuw kwartet wethouders. De kandidaatstelling daarvoor is inmiddels gesloten, nu volgen weken van gesprekken en vervolgens een voorstel aan de Raad. “Dus dat zal wel ergens in oktober zijn”, denken Bekkering en Van den Beld. “En dan zal Bergen wel de laatste gemeente in Nederland zijn die dan uiteindelijk tot collegevorming zal zijn gekomen.”

Noodopvang kwam tussentijds langs

In de tussentijd zijn ze in goede harmonie aan de slag, samen met de burgemeester. “We weten goed wat we willen en mogen in de demissionaire situatie.” In die situatie namen ze evengoed met de burgemeester het besluit om op het Bergense BSV-terrein tijdelijk het estafettestokje van Heiloo en Alkmaar over te nemen en 175 asielzoekers noodopvang te bieden om, zoals alle provincies doen, de situatie in het Groningse Ter Apel te verlichten. De burgemeester verwacht daar net als in Heiloo en Alkmaar een positieve ontvangst voor in de gemeente. “Het wordt met alle zorg omringd door het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers en de Noord-Hollandse Veiligheidsregio.”

4-ogen principe

“Deze periode is goed voor wat reflectie en dat doen we dan ook. Maar het is ook goed voor de ambtenaren. Die hebben echt in de coronatijd en de nasleep daarvan heel veel op het bordje gehad, dus even wat ruimte is fijn,” zegt Bekkering. Van den Beld daarover: “Wij staan als wethouders vaak in de belangstelling, maar we zijn ons er heel goed van bewust dat velen in onze gemeente en ook in de ambtelijke organisatie zich hebben ingespannen, al vaak jaren voordat wij aantraden.” Beide wethouders zien vooral hun begeleidende rol in de besluitvorming. “Voor ons allebei is het woord ‘samen’ niet zomaar iets, maar juist een dragend woord. Wat nu ook goed kan is het 4-ogen-principe. Dat is sowieso goed, om meer ogen te laten kijken naar iets, maar nu is het voor ons makkelijker, in vol vertrouwen naar elkaar, met korte lijnen.”

Macht en onmacht

“Het is vooral, en eigenlijk altijd, het kijken naar het grotere belang”, zegt Van den Beld. “We zijn allebei niet zo politiek, maar meer waarden-gedreven. En dat past wel in deze recestijd. We zijn blij met de recente uitspraken van de Raad van State. Het plan Delversduin in Egmond aan den Hoef kan nu worden uitgevoerd en helemaal zoals we het graag willen, passend in de omgeving. Hetzelfde geldt voor het Watertorengebied in Egmond aan Zee.” Verder speelt het Slotkwartier, de wethouders voeren er nieuwe gesprekken met de zeven betrokken organisaties. Of het depot voor Museum Kranenburgh: “We moeten goed afwegen wat voor alle vrijwilligers een goed bereikbare plek is. Is dat in de Boekelermeer van Alkmaar?” De wethouders denken ook over het sociaal domein: “Welke rol kun je als gemeente nog spelen, we zijn maar 1 stem te midden van 17 gemeentes in een gemeenschappelijke regeling.” En tot slot over macht: “Als je die moet gebruiken, ben je eigenlijk bezig uit onmacht. Liever zin we in gesprek, lerend van elkaar en tonen we, waar nodig nodig vergevingsgezindheid tonen of zien die graag tegemoet.” Het tekent deze demissionaire wethouders deze zomer.