Donderdagavond 10 november 2022 werd de begroting besproken in de gemeenteraad.

Geachte voorzitter,


De begroting. Wij zijn verheugd dat de begroting voor ons ligt. Deze begroting is evenals de kadernota en de voorgaande begroting beleidsarm. Dat betekent dat de politiek al meer dan anderhalf jaar terughoudend is. De VVD vindt dat lastig en niet goed. Partijen moeten kleur bekennen en hun plannen op tafel leggen. De VVD geeft daarom met deze begroting een doorkijkje naar de politieke jaren die voor ons liggen.


Ons eerste programma in de begroting richt zich op onze communicatie. De VVD ziet graag dat de communicatie centraal komt te staan in het bestuur van Bergen. De uitwerking van het raadsbreed akkoord moet een eenduidig verhaal worden. Daaruit wordt duidelijk wat we de komende jaren gaan doen en ook wat we niet gaan doen! Dit uitvoeringsprogramma of lange termijn agenda wordt op de korst mogelijke termijn aan de raad voorgelegd. Alle belangrijke stappen van de uitvoering worden ten alle tijden gedeeld met de raad en vooral met onze inwoners. Er wordt ingezet op traditionele en nieuwe media.

De VVD verneemt graag van het college bij het aanbieden van de uitvoeringsagenda welke stappen er worden genomen om te komen tot een optimaal bereik. Daarmee willen wij meegeven dat een nieuwe bestuurscultuur valt of staat bij goede communicatie. juist daarom is dit van het grootste belang.

 

Wat betreft het sociaal domein, richt de VVD zich op een effectief en efficiente realisatie van de uitvoeringsorganisatie Zaffier. Wij verwachten vooral van de wethouder dat hij zal sturen op deze twee criteria. Mochten de realisatiekosten, zoals de  beheersmaatregelen van het domein onverwacht hoger uitvallen, dan willen wij graag tijdig geïnformeerd worden. Minstens zo belangrijk is actualiteit.


Diverse crises overvallen ons. Denk aan de gascrisis, de woningcrisis, de schuldencrisis of de klimaatcrisis. Ook hier verwachten wij dat het college pro-actief met voorstellen komt. Enerzijds zijn dit voorstellen die onze inwoners steunen om de crises door te komen, met oog voor duurzame oplossingen en niet pleisters plakken die weer loslaten. En anderzijds voorstellen die ervoor zorgdragen dat onze financiën niet onnodig onder druk komen te staan.

Deze crises treffen onze inwoners. Het is daarom belangrijk om hier ‘vinger aan de pols’ te houden. Dat betekent dat het college en ook de gemeenteraad zich met grote regelmaat onder onze inwoners bevindt.

 

De VVD behoud graag wat mooi is. Ons erfgoed koesteren wij. Wij vragen het college, ook namens onze inwoners, om de uitvoering van de erfgoednota waarin beeldbepalende panden worden vastgelegd met spoed wordt voorgelegd aan de raad.

Onlangs is de kwartiermaker van start gegaan. Zij gaat de nieuwe cultuurnota uitwerken. Plannen worden gemaakt die invulling geven aan onze ambities. Dit is een enorme kans om Bergen landelijk op de kaart te zetten. Daarnaast wordt de laatste hand gelegd om een nieuw depot te realiseren. Een veelbelovend plan. De VVD wordt graag met regelmaat geïnformeerd over de voortgang op deze dossiers.

 

Onze accommodaties staan onder druk. Sportkantines en dorpshuizen dragen de lasten van de hoge gasrekeningen. Enerzijds vragen wij om ruimhartig met deze kostenstijging om te gaan. Anderzijds mag dit geen reden zijn om onze duurzaamheidsambities bij te stellen. We vragen hier om een ‘en-en’ aanpak van het college. We zien graag de voorstellen tegemoet. Wij kijken ook uit naar het raadsvoorstel voor dorpshuis de Schulp en hopen dat het bestuur van ons dorpscentrum de Blinkerd samen met de exploitant doorkomen met een plan dat de toekomst aankan. Ook financieel!


In het verlengde hiervan ziet de VVD graag op korte termijn een overzicht van ons maatschappelijk vastgoed en gronden, inclusief opbrengsten en een advies welk vastgoed afgestoten of her bestemd kan worden. Wat betreft mobiliteit, wacht de VVD op een mobiliteitsvisie en een verdere uitwerking van het parkeerbeleid. Er zijn goede stappen gezet maar er is ook nog veel te winnen.

 

De omgevingswet wordt hoogstwaarschijnlijk ingevoerd op 1 juli 2023. Dit vraagt nog heel veel van onze organisatie. Graag horen wij van de portefeuillehouder of de organisatie op schema is en welke uitdagingen er zijn.

Wat betreft wonen ziet de VVD uit naar een woonvisie waar we vanuit leefbaarheid beoordelen hoeveel woningen er noodzakelijk zijn in onze dorpen. Graag vernemen wij van de portefeuillehouder of de geplande bouwprojecten nog hinder ondervinden van de onlangs opgeworpen extra stikstof regels en wat daaraan gedaan wordt.

Ook horen wij graag van de portefeuillehouder hoe de intentieverklaring met de provincie op wordt uitgewerkt in samenwerking met de provincie.

 

De VVD ziet graag dat alle grote projecten zoals vermeld in de begroting worden uitgevoerd zoals daarover is besloten. Wat betreft de voetbalfusie hoopt de VVD dat de drie alternatieven met de hoogste spoed naar de raad gaan. Daarna kan een besluit worden genomen wat de Egmonden op heel veel gebieden ten goede komt.

 

All laatste eindigt de VVD met de financiën. Die zijn mooi op orde! De begroting is structureel sluitend en de lasten voor onze inwoners zijn laag gehouden, zoals afgesproken. Dat is een geruststelling.

 

 

Namens de VVD,

 

M. de Jongh.